Metal Health is de Nederlandse podcast over mental health in de muziekindustrie. Gemaakt door de drie vrienden Marcel, Bart en Dimitri wiens vriendschap ontstond door het samen maken van muziek. Onze band bestaat al een tijdje niet meer, maar muziek luisteren en naar concerten en festivals gaan doen we nog vaak. En we delen dan ook veel muziek met elkaar, iets dat verder gaat dan nieuwe ontdekkingen of concertnieuws, maar ook wat er bij artiesten leeft en de inhoud van hun nummers.

In 2018 overleed een van onze favoriete artiesten Scott Hutchison van de Schotse band Frightened Rabbit door suïcide. Hoewel we bekend waren met de vaak depressieve aard van zijn lyrics, ontdekten we in de nasleep van zijn dood de impact hiervan op de fancommunity. Het oversteeg muziek. Het raakte mensen. En het raakte ons.

We moeten hier iets mee

In de jaren erna zagen we steeds meer nieuws rond mentale gezondheid van artiesten. Het afzeggen van tours, het terugtrekken van social kanalen vlak voor releases, persoonlijke verhalen over depressie en helaas het overlijden van artiesten. Het onderwerp kwam op zoveel plekken terug dat we besloten: we gaan iets doen met mental health in de muziekindustrie. 

Make tiny changes

Zo ontstond Metal Health. De podcast waarin we ons verwonderen over mentale gezondheid in de muziekindustrie. Waarin we invulling geven aan onze eigen nieuwsgierigheid: wat is het, welke factoren zijn van invloed, wat zien we om ons heen. We stellen slimme en domme vragen, we lepelen voorbeelden op van artiesten die we al of nog niet kennen, we doen aannames die we vervolgens bevestigd of ontkracht zien. 

Mental health bespreekbaar maken

Met Metal Health schenken we aandacht aan het onderwerp en zoeken we verdieping. En dit alles doen we met samen met artiesten en professionals uit de muziekindustrie die ons hiermee willen helpen. Onze dank aan hen kan niet groter zijn.

Frightened Rabbit bezong in Head Rolls Off ‘While I’m alive, I’ll make tiny changes to earth’. Hopelijk zorgt Metal Health voor onze tiny change. En kan Scott trots zijn.

Bart, Dimitri & Marcel